Úhoří sushi s omáčkou nitsume

Recept na úhoří sushi s omáčkou nitsume

Ingredience (10 kousků):

  • 1 úhoř (vykuchat a nakrájet na filety)
  • 540 ml daši (instantní rybí vývar)
  • 90 ml sojové omáčky
  • 180 ml rýžového octa
  • 180 ml mirinu 
  • 50 g cukru
  • 200 g rýže na sushi
  • ½ řasy nori 
  • 1 wasabi 
  • 1 lžíčka sezamových semínek

Na omáčku nitsume potřebujeme:

  • 100 ml světlé sojové omáčky
  • 80 ml rýžového octa
  • 100 ml mirinu a 75 g cukru

Příprava:

Filety omyjeme ve slané vodě, kůži musíme sundat a následně spaříme filety vařící vodou. Rybu položíme stranou, kde je sundaná kůže dolů do vařící kořeněné omáčky, která se připraví z vývaru daši, sojové omáčky, octa, mirinu a cuktu a asi 8 min se vše povaří.

Příprava kořeněné omáčky: 100 ml vařící směsi smícháme s ostatními přísadami na omáčku a vaříme, dokud asi polovina tekutiny se nevyvaří.

Ryby vyjmeme, necháme zchladnout, nakrájíme na 10 kousků, připravíme si 10 proužku řasy nori.

Z rýže vytvarujeme 10 kousků, potřeme rýži křenem wasabi a poté poklademe filety. Kousky filetů potřeme vlažnou kořeněnou omáčkou nitsume. Sushi ovineme proužkem řasy nori. Nakonec vše nezapomeneme posypat sezamem.

Vyhledávání

Přepnout na mobilní verzi

V případě, že máte dotaz, požadavek či zajímavý nápad, nebo nám jen chcete zaslat zajímavý podnět či recept, tak nás neváhejte kontaktovat na emailu: kvasnicka.david@gmail.com.