Podrážděte chuťové pohárky

Sushi článek

 

PODRÁŽDĚTE CHUŤOVÉ POHÁRKY 

 

Maki sushi

 

Je to móda, nebo jsme už přišli na chuť tomuto japonskému fenoménu? Ať je to tak, nebo tak, sushi získává na oblibě, zkuste ho.

 

Se zvyšující se popularitou východních kuchyní a zájmem o ně vaříme stále více pokrmy podle východních receptur trochu sofistikovaněji. Už nemáme v repertoáru jen tu univerzální čínu, kdy cokoliv nakrájíme, zalijeme sójovou omáčkou a obalíme ve škrobu. Vietnamská, japonská, thajská, čínská a další kuchyně ve své nepřeberné bohatosti lákají také tím, že už do těchto zemí běžně cestujeme. Víme, jak má chutnat skutečný originál. A rozeznáme jej od českému jazyku a chuti šikovně přizpůsobených pokrmů v našich čínských restauracích, které se skutečnou „čínou" už leckdy nemají moc společného.

 

Maki sushi

 

Skoč si na Sushi


U nás se už vedle japonských restaurací docela zabydlují i speciální sushi bary. Jedině tam si lze na něm opravdu pochutnat. Sem tam se začíná objevovat i v nabídce některých řetězců rychlého občerstvení nebo u benzinové pumpy, kde si sushi můžeme koupit s sebou. Sushi sety, balíčky a tácy, kde je úhledně zabalen příslušný počet kousků této pochoutky, nakládaný zázvor, křen wasabi, sójová omáčka a hůlky, si můžete objednat i přes internet. Bohužel je sushi stále spíše módní záležitostí, a tomu odpovídá i jeho cena. Nechat si ho přivézt na objednávku přes internet tedy není nic levného.

 

Foto sushi

 

Zkuste si ho sami


Ruku v ruce s rostoucí popularitou se rozšiřuje i nabídka na jeho domácí přípravu. Potřebné ingredience si můžeme koupit nejen ve specializovaných obchodech, ale i v oddělení světové kuchyně lecjakého hypermarketu. A pokud napoprvé nevíme, co všechno potřebujeme, jistým řešením je koupit si vše najednou v takzvaném sushi setu. Najdeme tady zabalenou podložku, náčiní, porci rýže, sójovou omáčku, nakládaný zázvor a miso, wasabi, koření a dalších pár drobností.

Budeme-li suroviny na přípravu nakupovat samostatně, pak koupíme pláty řas, speciální kulatou rýži (nišiki), rýžový ocet, wasabi a podle chuti a druhu sushi konzervu kraba, kvalitní rybu, krabí tyčinky, houby, avokádo... a sójovou omáčku vysoké kvality. Pozor u ryb a mořských živočichů - musejí být bezpodmínečně zcela čerstvé! Mořské řasy a další suroviny dnes seženeme i v běžném obchodu se zdravou výživou. Pro další ingredience se vydáme do specializovaných obchůdků s japonskými potravinami nebo jejich levnějšími korejskými variantami. Suroviny potřebné na výrobu sushi lze zakoupit i prostřednictvím internetu.

 

Mix sushi

 

Maki rolky krok za krokem


Nejznámějším druhem sushi jsou maki rolky. Našim jazýčkům také nejvíce chutnají. Pro čtyři osoby si na jejich přípravu tedy připravíme 2 pláty řasy nori, 300 g sushi rýže, 100 ml rýžového octa, 3 lžíce cukru, lžíci soli, olej, syrovou rybu dle chuti (tuňák, losos a další), případně krabí tyčinky nebo uzeného lososa, zralé avokádo. Potřebovat budeme také wasabi (ochucený křen) a při podávání sójovou omáčku a nakládaný zázvor (pokud nám chutná).  

 

Máme-li vše, co je potřeba, můžeme se pustit do práce. Nejprve řádně propláchneme rýži. Poté ji zalijeme vodou a necháme cca hodinu namočenou. Uvaříme ji. Po uvaření do ní vmícháme rýžový ocet, který jsme svařili s cukrem a solí, a rýži necháme zcela vychladnout. Mezitím si nakrájíme na tenké proužky rybu, avokádo, případně mrkev, okurku a další. Vychladlou rýži rozprostřeme na plát řasy, který jsme položili na bambusovou podložku.

 

Příprava sushi

 

Na souvislou vrstvu rýže poklademe proužky ryby, které zlehka potřeme křenem wasabi, avokáda a ostatní zeleniny. Pomocí bambusové podložky následně vše pevně zarolujeme. Nakonec ostrým nožem vzniklé rolky nakrájíme na 6 - 8 kousků. Maki rolky podáváme s lístečkem křenu wasabi a sójovou omáčkou, do které si sushi namáčíme. 

 

Příprava sushi

 

Dobrou chuť!

 

Přímý odkaz: http://www.tvujdum.cz/kuchyne/vareni-stolovani/co-potrebujeme-na-sushi.aspx

 

Zdroj: www.tvujdum.cz

 

 

Foto: www.isifa.com

 

 

 

 

optimalizace PageRank.cz

Vyhledávání

Přepnout na mobilní verzi

V případě, že máte dotaz, požadavek či zajímavý nápad, nebo nám jen chcete zaslat zajímavý podnět či recept, tak nás neváhejte kontaktovat na emailu: kvasnicka.david@gmail.com.