Nori řasa

Sushi článek

 

NORI ŘASA

 

Japonsky Nori

Čínsky hǎitái

Korejsky kim nebo gim

 

Jedná se o japonský název různých jedlých mořských řas z rodu Porphyra. Výraz nori je užit také pro potraviny, které se vyrábějí z této řasy.

 

Výroba řas: Drtí se a tato hmota se suší následně na sítech.

 

Pěstovány jsou v moři na sítích umístěných u hladiny, mezi kterými projíždějí pěstitelé na lodích. Řasy rostou docela rychle, první sklizeň je mžná po 45 dnech, další v intervalu cca 10 dnů.

 

Sklizeň probíhá kombajny, zpracování je automatizované a dle tradičních postupů. Výsledkem jsou listy řasy o rozměrech přibližně 20 x 20 cm a váze 3 gramů.

 

Výroba byla vynalezena v Asakuse v Edu (nynější Tokio) během období Edo, k výrobě se používal postup výroby japonského papíru (Waši).

 

Nori se běžně využívají jako obal pro Sushi (maki sushi) a rýžové koule (onigiri), jako obloha a k ochucení nudlí a polévek. Před použitím se nori obvykle opeče.

 

Velmi oblíbené jsou různé ochucené verze opečené nori, například sojovou omáčkou, kořením a cukrem (japonský styl) nebo sezamovým olejem a solí, což je korejský styl.

 

 

 

Základní, orientační informace:

 

Nutriční hodnoty pro 100 g výrobku:

 

Tuky: 1,3 g

Sacharidy: 54 g

Bílkoviny 35-45 g

Energie 1760 kJ/411 kcal

 

100 g obsahuje: 260 mg vápníku, 12 mg železa a dodatečně také vitamíny A, B, C, minerály a chlorofyl, jód a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

 

Výrobek uchovávat mimo dosah dětí, skladujte v suchém a chladném místě.

 

Řasa

 

 

Vyhledávání

Přepnout na mobilní verzi

V případě, že máte dotaz, požadavek či zajímavý nápad, nebo nám jen chcete zaslat zajímavý podnět či recept, tak nás neváhejte kontaktovat na emailu: kvasnicka.david@gmail.com.